Yeey! Končno nova oprema :))

posted in: Bluzek | 4

Yeey. Končno mi je uspelo malce nadgraditi foto konjička. :)

Danes sem nabavil nov objektiv, Nikkor 50mm 1.8G in bliskavico Speedlight SB-700. Za te dve stvari sem se odločil že kar nekaj časa nazaj a sem čakal na pravi (finančni) trenutek za nakup.

V bistvu sem bil med čakanjem v dilemi pri izbiri objektiva, saj se nisem mogel odločiti ali bi vzel starejšega in cenejšega (Nikkor 50mm 1.8D) ali novega (Nikkor 50mm 1.8G). Odločil sem se za slednjega in to predvsem zaradi tega, ker ima ta motorček za samodejno izostritev (SWM) in je tako tišji. Je tudi boljše izdelan saj ima bolj robustno ohišje, ki naj bi ščitilo tudi pred vdorom vlage in prahu. Je pa zanimiv podatek tudi ta, da se 50mm 1.8D razlikuje od 50mm 1.8G tudi v tem, da ima D 52mm premer za filter medtem, ko ima G 58mm.

Sicer je objektiv formata FX (za full frame aparate) kar pomeni, da bo pri mojem Nikonu D90 (ki ima DX senzor) to v bistvu 75mm objektiv. Nič hudega, še vedno mi bo odlično služil. Predvsem se veselim temu, da se bom sedaj lahko bolj posvetil portretni fotografiji pri čemer sem prepričan, da me objektiv ne bo razočaral, saj ima ta hitro f/1,8 zaslonko, ki omogoča lepo poudarjen glavni motiv in zelo lep in mehak “bokeh“.

Kar se tiče bliskavice mi bo ta tudi sigurno odlično služila pri raznih načinih fotografiranja, saj ima precej naprednih funkcij s katerimi je zelo preprosto upravljati kakovost in smer osvetlitve. Omogoča tudi brezžičen nadzor več bliskavic in lahko deluje tako v master, kot tudi v remote načinu. Ni mi je uspelo še najbolj naštudirati, sem pa zadovoljen s temi nekaj testnimi posnetki, ki sem jih naredil.

Nikon D90 + Nikkor 50mm 1.8G AF-S (+ Nikon Speedlight SB-700)


ps. slike so bile pomanjšane (izvorna velikost je na voljo za prenos tukaj)

4 Responses

 1. Čestitam k novi pridobitvi :)

 2. Oliver Ruškovič

  Hvala:)

 3. MDavor

  Za canona je taka zadevca 90€ :D
  Kaj ta G pomeni na koncu ?

 4. Oliver Ruškovič

  Citiram z ene spletne strani:

  G means “gelded” which means there is no aperture ring and so the aperture can only be adjusted on the camera itself.

Leave a Reply