Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov raznih spletnih strani. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, vendar pa močno zaostruje pravila njihove uporabe.

Piškotki so majhne datoteke, ki se preko brskalnika naložijo na vaš računalnik. Naloženi piškotki uporabniku omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo. Z njihovo pomočjo je mogoče implementirati dvojezično stran, analizirati promet na spletni strani, med drugim pa omogočajo tudi, da se vam na spletne strani ni potrebno vedno znova logirati.

157. člen ZEKom-1 določa dve izjemi, pri katerih lahko upravljavec spletne strani uporablja piškotke, ne da bi od uporabnika vnaprej pridobil soglasje za uporabo:
1. piškotki, ki so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, in
2. piškotki, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve informacij-ske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.


Spletna stran oliver-ruskovic.net uporablja dva lokalna piškotka:

PHPSESSID – piškotek, ki služi kot identifikator vaše trenutne seje in je nujno potreben za pravilno delovanje spletne strani in zato spada pod zgoraj omenjeno izjemo in
_icl_current_language, ki prav tako spada pod izjemo, saj gre za piškotek, ki skrbi za prilagoditev nastavitev uporabnikovih želja. Piškotek na spletni strani služi pri uporabi dvojezičnosti (angleški in slovenski jezik) spletne strani in lahko vsebuje le dve od možnih vrednosti in sicer vrednost: “en” ali “sl“.

Za uporabo ostalih piškotkov, ki NE spadajo pod izjeme pa mora spletna stran prvo pridobiti vašo privolitev.


Za piškotke zunanjih spletnih strani zgoraj omenjena izjema ne velja in sicer to zadeva:

– spletno družbeno omrežje Facebook, čigar piškotki (datr, locale, lu, x-src, sct, xs, x-referer, reg_fb_gate in reg_fb_reg) skrbijo za boljše sodelovanje obiskovalcev spletne strani z družbenim omrežjem Facebook (“Všeč mi je” gumb na strani),
– spletne storitve Google Analytics, čigar piškotki __utma, __utmb, __utmc, __utmv in __utmz so v pomoč pri generiranju oziroma beleženju podrobne statistike obiskov spletne strani, in
– spletno stran Centraliprom, upravljalca iPROM, d.o.o. (oglasi na spletni strani). Njihov piškotek UID razlikuje med posameznimi napravami, ki zahtevajo dostop do spletnega mesta. Piškotek _iAdT pa zbira podatke o tem, kdaj, koliko časa in kolikokrat je bil spletni oglas prikazan na posamezni napravi. Zbrani podatki ne omogočajo identifikacije uporabnika, in ne vsebujejo nobenega osebnega podatka o uporabniku.

Na uporabo teh piškotkov lahko privolite s klikom na gumb “Dovoli piškotke”, ki je na spletni strani prikazan skupaj z obvestilom o piškotkih, v spodnjem delu okvirja.

Preko tega obvestila oziroma vtičnika o piškotkih lahko tudi omogočite / onemogočite le določene piškotke. Če boste obvestilo ignorirali, se bodo naložili le nujno potrebni piškotki oziroma piškotki, ki spadajo pod izjeme.

Več informacij o piškotkih in o ZEKom-1 je na voljo na spletnih straneh IP-RS.si.